Primele precizari despre incontinenta fecala au fost descoperite intr-o hartie de tip papirus de origine egipteana, datata in jurul anului 1550 inainte de Christos. Cu toate acestea, nu exista date clare despre primele mentiuni aparute in ce priveste incontinenta fecala insa, un lucru cert este ca timp de multe secole singurulul tratament disponibil pentru incontinenta fecala era irigarea colonului. Cu trecerea timpului cercetatorii au acordat o mai mare atentie cauzelor si tratamentelor ce tin de incontinenta fecala ca urmare a degradarii conditiilor psihice si sociale ale celor cu astfel de simptome.
Ce este incontinenta fecala si ce o cauzeaza?
Incontinenta fecala, denumita si incontinenta intestinala, reprezinta incapacitatea de a controla intestinele, ceea ce rezulta in eliminari involuntare ale materiilor fecale asa zise si scurgeri anale. Neputinta de control in cazul intestinelor poate varia de la cantitati mici scurse pana la pierderea involuntara totala a fecalelor insa in general aceasta este tratabila.
Studiile ne demonstreaza faptul ca simptomele incontinentei fecale sunt comune in randul oamenilor insa putini solicita sprijin medical si majoritatea incearca sa isi gestioneze problemele singuri fie pentru ca le este rusine, fie ca se considera marginalizati de ceilalti.
Printre cauzele ce declanseaza incontinenta fecala enumeram:
Leziuni ale muschilor din jurul sfincterului
Deteriorari ale nervilor ce au rolul de a detecta scaunul si de a controla sfincterul
Slabirea muschilor rectului ca urmare a unor intinderi prea mari, datorate constipatiei cronice
Diareea
Prolapsul rectal
Hemoroizii
Nasterea
Interventiile chirurgicale care implica rectul si anusul
Cum reactionezi atunci cand intampini in mod repetitiv scurgeri anale?
Daca observi simptome precum scurgeri anale, un prim pas este acela de a face o programare la un medic specialist. In mod normal, medical tau de familie iti poate recomanda o persoana specializata in astfel de probleme. Chiar daca in ultima perioada oamenii s-au obisnuit sa ceara informatii si tratamente pentru problemele lor in farmacii si incearca sa-si rezolve singuri problemele, personalul farmacist nu le poate solutiona decat pe termen scurt. In farmacii ti se pot recomanda produse precum scutece absorbante, aleze igienice sau paturici absorbante, solutii de curatat si intretinere pentru pielea sensibila expusa la materiile fecale.
Tratamente exista si depind de ceea ce cauzeaza problema insa pentru o ameliorare cat mai rapida a starii tale emotionale si de sanatate, in caz de incontinenta, grabeste-te pentru a fi evaluat de un doctor.
Iata cateva dintre intrebarile la care trebuie sa te astepti din partea unui medic in incercarea de a gasi un tratament:
Cand au inceput simptomele si cat de severe sunt?
Simptomele sunt continue sau apar si dispar uneori?
Ce anume iti imbunatateste simptomele si ce anume ti le agraveaza?
Mai ai alte afectiuni precum diabet, constipatie, scleroza multipla?
Ai incetat anumite activitati obisnuite pentru tine din cauza simptomelor?
Intampini des diareea?
Ai avut parte de interventii chirurgicale?
Ai simptome si de incontinenta urinara?
Pentru a grabi procesul de tratare, o comunicare cat mai eficienta cu medical tau este foarte necesara.
Iata cateva sfaturi pentru a ajuta la ameliorarea problemelor cat mai repede:
Incearca sa iti monitorizezi simptomele
Fa o lista cu medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le iei
Fa o lista in avans cu intrebarile pe care vrei sa le adresezi medicului
Noteaza experientele ce au avut un impact puternic asupra sanatatii tale
Fa o lista cu problemele medicale grave aparute in istoricul familiei tale in caz ca exista
Ce poti face pana la vizita unui medic sau pana la gasirea unui tratament?
In zilele noastre exista o varietate de produse ce au ca scop solutionarea problemelor de incontinenta urinara si fecala. Un sfat util este alegerea unor produse absorbante in functie de necesitatile tale iar aici facem referire la gravitatea incontinentei (volumul scurs), marime, activitatile zilnice intreprinse.
Poti contribui la ameliorarea scurgerilor prin eliminarea din dieta zilnica a alimentelor si a mancarurilor ce cauzeaza constipatia sau diareea. Printre acestea enumeram cofeina, alcoolul, mancarurile grase sau picante. Incearca sa consumi mai mult alimente bogate in fibre si hidrateaza-te corect.
Stim ca in cazul incontinentei tendinta de autoizolare este des intalnita si asta afecteaza psihicul multor oameni iar cea mai mare neplacere o reprezinta mirosurile ce pot rezulta. Exista insa solutii pentru a-ti desfasura activitatile intr-un ritm normal si pentru a putea parasi locuinta fara sa-ti fie jena de posibile scurgeri. O trusa discreta care sa contina servetele umede pentru curatare, 1-2 scutece de schimb si pungi de unica folosinta te pot ajuta sa pleci din casa linistit. Pe langa purtarea unui scutec potrivit pentru nevoia ta, o trusa de “prim ajutor” pentru incontinenta iti poate fi de mare folos.
Comments