top of page

Cum îmbătrânim frumos

Actualizată în: 29 mar. 2021

Este important să rămânem sănătoși și să ne simțim bine la orice vârstă. Acest articol are scopul de a te ajuta să gestionezi cât mai bine schimbările ce însoțesc procesul de îmbătrânire.



Cheia unei îmbătrâniri frumoase o reprezintă modul în care învățăm să ne dezvoltăm, pe masură ce experimentăm schimbări foarte mari în viața noastră. Schimbări ale carierei, plecarea copiilor de acasă, pierderea unor persoane dragi, probleme de sănătate sau provocări fizice, toate acestea reprezintă încercări grele - indiferent de vârsta pe care o avem. Echilibrul dintre factorii pozitivi și aceste schimbări reprezintă drumul spre o viață frumoasă și sănătoasă.


Este important ca pe lângă adaptarea la aceste schimbări să fim activi fizic și social, să găsim lucruri noi de făcut și să fim conectați la comunitatea ce ne reprezintă și la persoanele dragi.

Pentru multe persoane, procesul de îmbătrânire atrage după sine teamă și anxietate, însa acestea sunt un rezultat greșit al unei percepții populare.


Păreri eronate despre procesul de îmbătrânire


  • Îmbătrânirea atrage degradarea sănătății și a abilităților

În realitate, există multe persoane în varstă care se bucură de o viață mai sănătoasă decât a multor tineri. Prevenția, exercițiile fizice, o alimentație sănătoasă și gestionarea factorilor de stres ajută foarte mult în reducerea riscurilor de îmbolnăvire și degradare a abilităților.

  • O persoană în vârstă nu mai poate învăța lucruri noi

În realitate, adulții de orice vârstă sunt la fel de capabili să învețe lucruri noi în egală măsură cu cei tineri, însă experiența de viață a celor mai în vârstă poate reprezenta un mare avantaj.

  • Bătrânețea este asociată cu pierderea de memorie

Pierderea semnificativă de memorie nu este un rezultat al îmbătrânirii. Provocarea permanentă a creierului și învățarea continuă sunt lucruri care contribuie la păstrarea unei memorii cât mai bine.


Obișnuiește-te cu schimbarea


Pe masură ce îmbătrânim, traversăm atât perioade bune cât și dificile. Abilitatea de a găsi metode prin care să facem față provocărilor poate ajuta în a traversa cu ușurință perioadele dificile și a profita de momentele bune.


  • Exprimă-ți sentimentele și gândurile

Există multe persoane care preferă să-și ascundă emoțiile sau gândurile pentru a nu prezenta semne de slăbiciune. De cele mai multe ori acest lucru atrage nemulțumire, stres, furie sau resentimente. Găsește metode prin care să te exprimi unei persoane pe care o consideri foarte apropiată sau scrie într-un caiet lucrurile care nu îți dau liniste și încearcă să le rezolvi pe rând, una câte una.

  • Acceptă lucrurile chiar dacă nu le poți schimba

Există multe lucruri care ne depășesc orizontul de control și deseori acest lucru atrage nemulțumire. Concentrează-te asupra acelor lucruri pe care le poți controla, precum modul în care reacționezi la provocări. Curajul și simțul umorului pot contribui într-un mod plăcut.

  • Concentrează-te pe acele lucruri pentru care ești recunoscător

Cu cât te concentrezi mai mult pe acele lucruri pe care ți le dorești, cu atât uiți mai mult lucrurile frumoase din viața ta, cele pentru care ești recunoscător. Astfel, sentimentul de nemulțumire îl domină pe cel de satisfacție. Apreciază mai mult ceea ce ai!

  • Privește orice eroare sau eșec ca pe un câștig

Orice provocare majoră reprezintă o oportunitate de creștere și dezvoltare personală. Dacă alegerile tale au avut ca rezultat o situație negativă, acceptă asta și învață din acele greseli pentru a nu le repeta.

  • Nu ignora problemele

Cel mai ușor lucru de făcut atunci cand apare o problemă, este să o ascundem undeva de unde să nu poată fi văzută. Ignorarea nu ajută la dispariția problemelor, însă orice pas mic făcut în acest sens poate fi o etapă în rezolvarea lor.


Încearcă să administrezi atât minții, cât și trupului, cel mai bun medicament și anume râsul. Umorul ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează inima, stimulează starea de spirit și aduce echilibru minții și trupului. Totodată, râsul este o bună metodă prin care poți să eliberezi stresul și anxietatea.


Caută sens în a merge mai departe


Pe masură ce îmbătrânim lucruri sau persoane cu care eram obișnuiți, pot disparea. Caută activități ce îți aduc satisfacție și bucurie, chiar dacă nu ești obișnuit cu ele.



Iată câteva dintre activitățile pe care le poți încerca:

  • Petrece timp în natură

  • Reia un hobby vechi sau încearcă unul nou

  • Învață lucruri noi

  • Implică-te în comunitatea ta

  • Călătorește în locuri pe care nu le-ai mai vizitat

  • Participă la evenimente culturale

  • Scrie despre acele experiențe care te-au marcat într-un mod plăcut de-a lungul vieții


Fii conectat social


O provocare mare pentru majoritatea persoanelor, odată ce îmbătrânesc, este aceea de a rămâne conectat din punct de vedere social. Este foarte important să încerci să socializezi întrucât acest lucru poate avea un impact foarte mare asupra sănătății tale. Petrece timp alături de alte persoane pentru a putea evita sentimente precum singurătatea sau depresia.

  • Petrece timp cu persoanele dragi și cu familia

  • Încearcă să-ți faci prieteni noi chiar dacă este dificil - este de preferat să dezvolți relații de prietenie cu persoane mai tinere pentru a putea privi lucrurile dintr-o perspectivă diferită

  • Înscrie-te într-un grup de suport în care poți întâlni persoane care împărtășesc aceleași provocări ca și tine

  • Fă voluntariat și implică-te în comunitatea ta, chiar și telefonic, dacă mobilitatea reprezintă o problemă



Fii o persoană activă


Este adevărat că procesul de îmbătrânire implică schimbări fizice, însă acest lucru nu trebuie să atragă izolare, disconfort și pierderea abilităților. Multe dintre aceste provocări pot fi gestionate prin exerciții fizice, alimentație corectă și grijă față de sine.

Indiferent de vârsta pe care o ai, nu este niciodată târziu pentru a găsi modalități simple și plăcute de a deveni activ, de a îmbunătăți starea de spirit și de a profita de beneficiile fizice și mentale ale exercițiilor fizice.


  • Practică exerciții fizice

Înainte de a începe orice program de exerciții, se recomandă o consultație la medic pentru a confirma daca starea de sănătate sau anumite medicamente permit începerea acestora.

Descoperă ce exerciții fizice îți plac, iar dacă ești la început - practică doar câteva minute pe zi. Creșterea intensității exercițiilor se recomandă a se face treptat pentru a evita accidentarea.

O alternativă la exercițiile fizice clasice îl reprezintă grădinăritul chiar și în fata blocului în care locuiești. Pe lângă mișcare, acest obicei atrage interacțiune socială, reducerea stresului și satisfacție.



Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune moduri de a menține o formă bună iar marele său avantaj este că poate fi făcut oriunde și oricând. A face exerciții fizice nu înseamnă să practici exerciții intense și complexe la o sală de sport.

  • Mănâncă sănătos

Alimentația sănătoasă este importantă la orice vârstă însă aceasta nu trebuie să presupună efort și sacrificii. Niciodată nu este prea târziu pentru a îmbunătăți alimentația cu scopul de a te menține sănătos și energic.


Iată doar câteva dintre alimentele ce pot însoți o dietă sănătoasă:

  • Fructe și legume

  • Alimente ce conțin grăsimi “sănătoase” precum omega 3

  • Surse corecte de proteine

  • Alimente cu un conținut ridicat de fibre

  • Alimente ce conțin calciu

Evită alimentele zaharoase și pe cele ce conțin carbohidrați rafinați.

  • Dormi suficient de bine

Somnul este foarte important pentru sănătatea fizică și emoțională la orice vârstă. Un somn bun contribuie la susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea concentrării și refacerea celulelor. La pol opus, un somn insuficient poate atrage probleme grave de sănătate.


Pentru a îmbunătăți calitatea somnului tău este important să descoperi care sunt cauzele problemelor ce nu îți permit să dormi bine.


Iată câteva sugestii ce pot contribui la un somn bun:

  • Folosește dormitorul în principal pentru a dormi și evită alte activități pentru a ajuta creierul să asocieze această cameră cu somnul

  • Asigură-te că locul în care dormi este întunecat și fără zgomote

  • Evită televizorul, calculatorul, telefonul sau alte lumini puternice înainte de somn

  • Evită folosirea unui ceas în camera în care dormi

  • Menține un program pentru mersul la somn și pentru trezire

  • Evită consumul excesiv de lichide și alimente înainte de somn dar nu te culca nemâncat

  • Evită cofeina, ciocolata și alcoolul în a doua parte a zilei


Provoacă-te în permanenta și învață continuu


Un mod foarte bun de a evita degradarea minții îl reprezintă provocarea continuă. Găsește noi moduri de a te provoca în acțiunile pe care le faci cu drag. Fie că îți place să gătești, să joci anumite jocuri sau pur și simplu să te plimbi, încearcă noi moduri de a o face și variază în aceste obiceiuri.


Cu cât îți provoci mai mult mintea, cu atât aceasta va fi mai mult timp productivă, iar riscul apariției unor boli precum Alzheimer, va fi din ce în ce mai mic.

69 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page