Cum îmbătrânim frumos

Actualizată în: Mart. 29

Este important să rămânem sănătoși și să ne simțim bine la orice vârstă. Acest articol are scopul de a te ajuta să gestionezi cât mai bine schimbările ce însoțesc procesul de îmbătrânire.Cheia unei îmbătrâniri frumoase o reprezintă modul în care învățăm să ne dezvoltăm, pe masură ce experimentăm schimbări foarte mari în viața noastră. Schimbări ale carierei, plecarea copiilor de acasă, pierderea unor persoane dragi, probleme de sănătate sau provocări fizice, toate acestea reprezintă încercări grele - indiferent de vârsta pe care o avem. Echilibrul dintre factorii pozitivi și aceste schimbări reprezintă drumul spre o viață frumoasă și sănătoasă.


Este important ca pe lângă adaptarea la aceste schimbări să fim activi fizic și social, să găsim lucruri noi de făcut și să fim conectați la comunitatea ce ne reprezintă și la persoanele dragi.

Pentru multe persoane, procesul de îmbătrânire atrage după sine teamă și anxietate, însa acestea sunt un rezultat greșit al unei percepții populare.


Păreri eronate despre procesul de îmbătrânire


  • Îmbătrânirea atrage degradarea sănătății și a abilităților

În realitate, există multe persoane în varstă care se bucură de o viață mai sănătoasă decât a multor tineri. Prevenția, exercițiile fizice, o alimentație sănătoasă și gestionarea factorilor de stres ajută foarte mult în reducerea riscurilor de îmbolnăvire și degradare a abilităților.

  • O persoană în vârstă nu mai poate învăța lucruri noi

În realitate, adulții de orice vârstă sunt la fel de capabili să învețe lucruri noi în egală măsură cu cei tineri, însă experiența de viață a celor mai în vârstă poate reprezenta un mare avantaj.

  • Bătrânețea este asociată cu pierderea de memorie

Pierderea semnificativă de memorie nu este un rezultat al îmbătrânirii. Provocarea permanentă a creierului și învățarea continuă sunt lucruri care contribuie la păstrarea unei memorii cât mai bine.


Obișnuiește-te cu schimbarea


Pe masură ce îmbătrânim, traversăm atât perioade bune cât și dificile. Abilitatea de a găsi metode prin care să facem față provocărilor poate ajuta în a traversa cu ușurință perioadele dificile și a profita de momentele bune.


  • Exprimă-ți sentimentele și gândurile

Există multe persoane care preferă să-și ascundă emoțiile sau gândurile pentru a nu prezenta semne de slăbiciune. De cele mai multe ori acest lucru atrage nemulțumire, stres, furie sau resentimente. Găsește metode prin care să te exprim