top of page

Principalele diferențe dintre cremă, gel, unguent și loțiune

Actualizată în: 7 mar. 2022

Atunci când ești în căutarea unei creme hidratante sau a unui tratament pentru piele, vei întâlni patru tipuri de produse:


- Cremă

- Unguent

- Gel

- Loțiune


Scopurile produselor sunt diferite datorită substanțelor din care sunt create și datorită raportului apă - ulei existent în acestea.


Cosmetice și Produse de Îngrijire
Cosmetice și Produse de Îngrijire

Atunci când trebuie să alegi între cele patru tipuri de produse, este important să iei în calcul afecțiunea pe care dorești să o tratezi sau să o îngrijești. Un alt factor important în luarea unei decizii este tipul de piele cu care produsul va intra în contact.


Care este diferența dintre unguent și cremă?


Atât cremele cât și unguentele pot fi cosmetice sau medicinale. Cea mai mare diferență dintre acestea o reprezintă raportul apa - ulei. În cazul unui unguent, uleiul este prezent în proporție de aproximativ 80% iar în cazul cremelor, raportul dintre apă și ulei este aproximativ egal.


Unguent


Dintre toate cele patru tipuri de produse pentru piele, cel mai mare conținut de ulei este prezent în unguente. Scopul unguentelor este acela de a nu fi absorbite imediat de piele ci de a rămâne deasupra pielii. Există numeroase medicamente sub formă de unguent care sunt ideale pentru infecții deoarece evaporarea este inexistentă iar acest lucru asigură o absorbție maximă a produsului. Din același motiv, un unguent oferă hidratare intensă în cazul în care pielea este foarte uscată.


Cremă


Ideale pentru tratarea zonelor mari afectate, cremele sunt ușor absorbite în piele datorită conținutului mare de apă. În cazul în care pielea este foarte uscată, conținutul de ulei nu este de neglijat deoarece acesta oferă protecție împotriva deshidratării.

În general, cremele pentru tratamente sunt ambalate în tuburi mici pentru o precizie mai bună a aplicării, iar cremele zilnice pentru hidratare sunt ambalate în borcane mici sau mari.


Ce este loțiunea?


De cele mai multe ori, loțiunile și cremele sunt considerate a fi foarte asemănătoare însă conținutul acestora diferă destul de mult. Dacă în cazul cremelor, raportul apă - ulei este aproximativ egal, în cazul loțiunilor, uleiul este prezent în cantități foarte mici sau chiar lipsește.

Diferența dintre cremă și loțiune, în ce priveste consistența, este relativ mare. Loțiunea este mai subțire iar în lipsa uleiului aceasta poate fi ideală pentru cazurile de piele grasă sau cu tendință acneică. Uneori, loțiunile pot conține alcool.

Loțiunea este recomandată pentru utilizarea pe timp de zi iar în cazul în care pielea este grasă și sensibilă, o loțiune cu conținut de alcool este de evitat pentru a nu irita pielea.


Ce este gelul?


Produsele de tip gel sunt produse fără ulei și sunt potrivite pentru pielea foarte grasă. Acestea sunt fabricate de cele mai multe ori dintr-o combinație de celuloză, alcool și apă. Un exemplu de gel recomandat pentru arsurile solare îl reprezintă gelul cu aloe vera. Consistența subțire a gelului face ca acesta să poată fi aplicat și pe părul de pe corp.

În general, gelul nu este recomandat persoanelor cu piele foarte uscată deoarece acesta este absorbit foarte ușor și nu creează o barieră de hidratare pe piele.

În cazul în care pielea este sensibilă, este de evitat un gel cu conținut de alcool sau parfum.


Ce produs ar trebui să folosesc? Cremă, unguent, gel sau loțiune?


Dacă dorești tratarea unei afecțiuni, un medic va stabili care este cel mai bun produs, însă pentru alegerea unui produs pentru uz non-medical, există mai multe opțiuni.

Principalele aspecte de luat în considerare sunt următoarele:


Cremă


Cremele sunt ideale pentru pielea uscată iar acestea nu oferă senzația de piele grasă precum alte produse ce au în compoziție o cantitate mai mare de ulei.

În cazul în care pielea este uscată sau sensibilă, cel mai probabil vei constata că o cremă oferă hidratarea necesară. Totuși, este bine de știut că loțiunile pot fi mai eficiente pe timp de vară.

Pentru tratarea petelor de piele unguentele sunt foarte eficiente.


Gel


Este de evitat utilizarea unui gel pentru hidratare dacă pielea este uscată sau sensibilă însă pentru pielea grasă și pentru arsuri luați în calcul un produs pe bază de gel. Absorbția rapidă face ca pielea să se simtă mai puțin grasă.


Unguent


Unguentele sunt foarte utile în cazul în care pielea este foarte uscată și pot proteja inclusiv eczeme. De asemenea, acestea sunt recomandate atunci când pielea de pe mâini devine foarte uscată după spălare frecventă.


Este foarte comună utilizarea unui unguent pentru mâini sau picioare și a unei loțiuni sau creme pentru alte zone ale corpului.


Loțiune


Loțiunile sunt eficiente pentru tipurile de piele care nu necesită un conținut mare de ulei așa cum este cazul cremelor sau a unguentelor. În cazul în care pielea este predispusă la acnee, se recomandă o loțiune ce nu blochează porii.


Alegerea unor produse cosmetice și de îngrijire - depinde foarte mult de tipul de piele pe care urmează a fi aplicate și de conținutul de apă și ulei din compoziția lor. Pentru a evita cheltuieli cu produse ce pot fi ineficiente, iți recomandăm consultarea unui medic în acest sens.


Produse recomandate:



Gel cu Aloe Vera 200 ml
Gel cu Aloe Vera 200 ml






Krauterhof Gel cu Aloe Vera 200ml








Unguent cu Gălbenele și Vaselină 100ml
Unguent cu Gălbenele și Vaselină 100ml





Krauterhof Unguent cu Gălbenele și Vaselină 100ml








Cremă cu Castane și Frunze de Viță de Vie roșie 250ml
Cremă cu Castane și Frunze de Viță de Vie roșie 250ml





Krauterhof Cremă cu Castane și Frunze de Viță de Vie roșie 250ml

1.234 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page