Cum schimbi un scutec pentru adulți

Actualizată în: Apr. 7

In cazul unei persoane active, schimbarea unui scutec pentru adulti nu provoaca dificultati, insa atunci cand o persoana este imobilizata, acest proces necesita rabdare, grija si o atentie mult mai mare. Pentru ca pielea expusa la factorii iritanti ai incontinentei sa se pastreze curata si sanatoasa, primul sfat foarte important este acela de a schimba scutecul imediat ce se murdareste. In prezent, pe piata exista scutece ce au indicatori de saturatie iar necesitatea schimbarii este mai usor de sesizat.1. Spala-te pe maini. Este foarte important ca atunci cand schimbi un scutec pentru adulti sa folosesti manusi de unica folosinta, dupa ce te-ai spalat pe maini in prealabil. In primul rand protejezi pacientul de posibile bacterii purtate de tine iar in al doilea rand iti protejezi pielea de substante iritante.


Spalare maini | Scutece adulti

2. Pregateste produsele de care ai nevoie. Iti recomandam sa iti organizezi produsele intr-un singur loc pentru a nu fi nevoit sa le cauti atunci cand esti deja implicat in procedura.


Vei avea nevoie de urmatoarele:

- un scutec nou cu dimensiunile adecvate (sugestie - Ghid marimi | Scutece adulti)

- un prosop sau o paturica absorbanta (aleza) pentru a proteja lenjeria de pat

- servetele umede pentru a curata pielea dupa indepartarea scutecului vechi si, ideal, o lotiune de curatare

- o crema cu un indice mare de protectie pentru piele

- un sac de gunoi pentru a arunca scutecul si manusile folosite


Pregatire produse | Scutece adulti

3. Indeparteaza benzile de fixare ale scutecului. Deschide partile laterale ale scutecului iar apoi roteste cu grija persoana cu fata spre tine. Impatureste spre interior partile laterale din spatele scutecului in jos pentru a fi usor de indepartat. Sterge cu blandete partea din fata a pacientului atat cat este posibil.


Indepartare benzi fixare | Scutece adulti

4. Roteste cu atentie pacientul pe partea opusa de pat. Foloseste cealalta parte a patului si roteste cu grija pacientul. Odata pozitionat din nou cu fata in sus, indoaie usor piciorul opus partii de pat spre care te indrepti, tine pacientul de umar si coapsa si roteste-l usor spre marginea patului.


Rotire pacient | Scutece adulti

5. Curata ce poti inainte de a inlatura scutecul. Sterge din nou cu blandete atat cat poti, mai ales in cazul in care exista materii fecale.


Curatare pacient | Scutece adulti

6. Inlatura scutecul folosit. Scoate usor scutecul folosit in directia dinspre fata spre spate. Trage printre picioarele pacientului scutecul prin spate iar apoi impatureste-l si arunca-l in sacul de gunoi. Dupa inlaturare, schimba manusile folosite cu o pereche noua.


Inlaturare scutec vechi | Scutece adulti

7. Termina de curatat zonele expuse. Foloseste servetele umede curate pentru a igieniza complet pacientul si asigura-te ca o faci cu mare atentie intrucat pielea expusa este fragila. Permite pielii sa se usuce pentru un scurt timp dupa ce ai terminat de curatat.


Curatare zone expuse | Scutece adulti

8. Introdu un scutec nou. Pozitioneaza un scutec nou intre picioarele pacientului iar apoi introdu partea laterala a scutecului sub sold pentru a facilita tragerea lui dupa ce vei intoarce pacientul pe spate.


Scutec nou | Scutece adulti

9. Aplica crema pentru protectie. Foloseste un strat subtire de crema si maseaza foarte usor pielea expusa pentru a preveni iritatiile.