Atunci cand suferi de incontinenta urinara, nevoia de a merge la toaleta este mult mai des intalnita datorita muschilor din zona vezicii urinare care au contractii chiar si in momente in care aceasta nu este plina. Persoanele ce intampina scurgeri urinare si fecale apeleaza la produse absorbante si le integreaza in viata lor de zi cu zi insa, nu sunt multi cei care iau in calcul si alimentatia lor.
De-a lungul vietii, multi dintre noi ajungem in situatia in care nevoia unei schimbari in alimentatia zilnica este obligatorie sau foarte necesara. Atunci cand vorbim despre o viata sanatoasa unul din factorii cei mai importanti este alimentatia. Chiar daca de multe ori nu ne intereseaza proprietatile nutritive, beneficiile sau dezavantajele multor alimente, trebuie sa constientizam ca tot ce consumam are un imens impact pentru o viata mai mult sau mai putin sanatoasa.
Cu cat stim mai multe despre alimentele consumate, cu atat putem imbunatati si mai mult stilul nostru de viata. Un foarte bun exercitiu de educare in acest sens il reprezinta adresarea unei intrebari inainte de a decide ce alimente consumam si anume: “Ce obtin din ceea ce mananc?”. Aceasta intrebare, urmata de o scurta informare in ce priveste alimentele dorite, iti pot da raspunsuri rapide in ce priveste aportul de nutrienti (daca acestia exista), beneficiile sau dezavantajele lor.
O anume dieta nu ne va garanta niciodata ca va vindeca o problema, insa de cele mai multe ori, aceasta are efecte pozitive si foarte benefice pentru intreaga noastra stare. Exista simptome ce tin de incontinenta urinara la adulti care pot fi controlate din obiceiurile tale alimentare.
Printre alimentele ce trebuie evitate atunci cand avem scurgeri urinare ca adulti, enumeram:
Cofeina - este o substanta foarte acida si activa pentru organism si pentru vezica urinara, ca urmare aceasta va spori drumurile spre toaleta. Cofeina se poate gasi in cafea, ceai, boabe de cacao si bauturi energizante
Alcoolul – stimuleaza vezica si poate genera o frecventa mai mare a urinarii
Indulcitorii artificiali – adesea acestia contin substante chimice care provoaca efecte negative incontinentei
Produsele lactate, rosiile, citricele sau mancarurile foarte picante, sunt deasemenea produse al caror consum ar trebui redus
Este foarte important sa aducem un aport de nutrienti esentiali, in functie de nevoile fiecaruia. Apa este cel mai util element nutritiv iar fructe precum merele, strugurii, lamaia sau ciresele sunt foarte benefice atunci cand nu vrem sa iritam vezica. Mirosul urinei este in acelasi timp influentat de acestea intr-un mod pozitiv.
Multi oameni considera ca sursa principala de apa necesara corpului, poate fi data de apa pura consumata cat mai des. Indicat este sa consumam fructe cu un continut ridicat de apa pentru a ajuta la hidratarea corpului cu nutrientii necesari. Apa simpla consumata cu scopul hidratarii este de cele mai multe ori sursa drumurilor dese la toaleta.
Printre alimentele recomandate a fi consumate atunci cand cauti dieta potrivita ca si parte din tratament pentru incontinenta urinara, enumeram:
Banane, mere, capsuni, afine, pepene rosu, struguri, etc – acestea fiind fructe cu un continut echilibrat de apa
Morcovi, ardei gras, varza kale, telina, broccoli, sparanghel, salata verde, etc – acestea fiind legume cu un continut echilibrat de vitamine si minerale
Linte, grau, ovaz, fasole, anghinare, conopida, mazare, etc – acestea fiind alimente cu un continut ridicat de fibre, necesare inclusiv pentru prevenirea constipatiei
Carne de peste, oua, carne de pui – acestea fiind o sursa de proteina
Cel mai indicat atunci cand te hotarasti sa schimbi sau sa adaugi o dieta, este sa apelezi la sfatul medicului. La fel ca in orice alta problema ce tine de sanatatea ta, este recomandat sa iei in calcul toti factorii ce pot duce la solutionarea sa. Alimentatia este esentiala atunci cand vorbim de sanatate.
Коментарі