top of page

Scurgeri urinare la bărbați

Actualizată în: 23 feb.

Incontinența urinară înseamnă scurgerea accidentală de urină. Deși multe persoane consideră ca scurgerile urinare apar pe masură ce îmbătrânim, dezvoltarea incontinenței poate apărea indiferent de vârstă.



Ce cauzează incontinența urinară la bărbați?


Cel mai frecvent motiv pentru care bărbații suferă de incontinență, îl reprezintă apariția problemelor cu prostata. Odată cu înaintarea în vârstă, glanda prostatică crește iar acest lucru poate duce la un blocaj al uretrei. Acest blocaj, numit și obstrucție prostatică, poate apărea și în lipsa unei prostate mărite.


O vezică urinară ce nu este tratată își poate agrava capacitatea de a se contracta și de a se goli complet iar obstrucția prostatică poate influența golirea completă a vezicii urinare.

Un alt aspect ce contribuie la scurgeri urinare la bărbați îl reprezintă sindromul vezicii hiperactive și se caracterizează prin nevoia bruscă și urgentă de a urina.


Afecțiuni ce cauzează leziuni nervilor, precum diabetul sau accidentele vasculare cerebrale, pot provoca probleme vezicii urinare întrucât semnalele către creier nu mai pot exercita un control corect al funcției vezicii. Totodată anumite medicamente sau alimente pot contribui la apariția incontinenței.


Alte motive pentru care bărbații pot întâmpina scurgeri urinare:


- Obezitate

- Tuse cronică

- Tulburări neurologice

- Constipație

- Cancer de prostată

- Pierderea forței mușchilor sfincterului


Cum asociem anumite simptome cu posibile scurgeri urinare la bărbați?


Primul pas spre tratarea incontinenței îl reprezintă programarea unei consultații la medic. De cele mai multe ori, o programare este urmată de constatarea unui istoric medical, probe ale urinei, o examinare completă din punct de vedere fizic sau alte teste pentru prostată sau vezică urinară.


Înainte de programa o consultație la medic, te sfătuim să notezi simptomele pe care le-ai avut pentru a ajuta la obținerea cât mai rapidă a unui diagnostic și pentru a decide împreună cu doctorul care este cel mai bun tratament pentru nevoile tale.


Există des cazuri în care un medic îți poate cere să urmărești timp de câteva zile dieta, băuturile consumate sau scurgerile care apar și momentele asociate cu acestea. Un astfel de jurnal poate identifica momentele și cauzele ce contribuie la scurgeri urinare.


Iată simptome ce pot fi asociate cu incontinența urinară:


- Scurgeri accidentale de urină

- Incapacitatea de a goli complet vezica atunci când urinezi

- Scăderea sau întreruperea fluxului de urină

- Nevoia urgentă sau bruscă de a urina

- Creșterea frecvenței urinării

- Dificultăți de a începe fluxul de urină

- Nevoi dese de a urina pe timpul nopții


Diferă tratamentul pentru scurgeri urinare la bărbați față de cel recomandat femeilor?


Multe dintre tratamentele oferite femeilor se aplică și în cazul bărbaților. Cele mai comune tratamente includ:


  • Schimbări ale dietei și efectuarea unor exerciții fizice

O dietă sănătoasă care nu cuprinde alimente și băuturi iritante pentru vezica urinară, poate ajuta la ameliorarea scurgerilor urinare. Medicul iți poate recomanda limitarea anumitor băuturi pentru un control mai bun al vezicii. Totodată, menținerea unei greutăți și practicarea unor exerciții fizice pot ajuta la îmbunătățirea mușchilor de bază.

  • Antrenarea vezicii urinare

La fel ca în cazul oricărui mușchi, vezica urinară poate fi antrenată. Acest lucru necesită programarea drumurilor la toaletă astfel încât vezica să devină mai puternică în timp și mai capabilă de a se controla.

  • Exerciții Kegel

Exercițiile Kegel s-au dovedit utile atât în cazul femeilor cât și a bărbaților. Antrenarea și consolidarea mușchilor pelvieni poate aduce schimbări benefice semnificative în cazul unor scurgeri urinare la bărbați.

  • Medicamente

Pentru a remedia scurgerile urinare, mulți oameni folosesc medicamente pentru efectul de calmare al mușchilor vezicii. În cazul incontinenței cauzate de o prostată mărită, medicul poate sugera astfel de medicamente.

  • Intervenții chirurgicale

În funcție de gravitatea incontinenței și de cauzele principale, există situații în care anumite proceduri chirurgicale pot trata scurgerile urinare la bărbați.


De reținut este că în prezent există numeroase tratamente disponibile pentru barbații ce întâmpină incontinența, dar este foarte important să consultăm un doctor înainte de alegerea oricărui tip de tratament, indiferent de natura acestuia.

401 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page