top of page

Despre incontinența urinară

Actualizată în: 7 apr. 2021


Incontinenta urinara inseamna pierderea controlului vezicii urinare, mai exact urinarea involuntara , indiferent daca este vorba de golirea totala a vezicii sau de mici scurgeri. Milioane de oameni din toata lumea intampina astfel de probleme din diferite motive, insa din fericire exista tratamente pentru solutionarea lor. Astfel, cei care intampina astfel de probleme astazi pot gasi o gama diversificata de produse precum scutece absorbante, aleze sau paturici absorbante, scutece tip chilot sau scutece cu sistem de prindere reglabil.



Incontinenta urinara la adulti nu este o boala, ci un simptom al altor probleme de sanatate. Astfel de afectiuni medicale pot include:

  • Infectii ale tractului urinar

  • Constipatie

  • Diabet

  • Accident vascular cerebral

  • Scleroza multipla

  • Prostata marita

  • Nastere

Exista posibilitatea ca vezica urinara sa se stranga intr-un moment nepotrivit iar urina se poate scurge astfel. Daca ceva blocheaza uretra, urina se poate acumula in vezica in cantitati mai mari iar acest lucru poate duce la scurgeri. Totodata umplerea in exces a vezicii urinare dar si negolirea ei la timp pot conduce catre scurgeri de urina. Scurgerile urinare apar mai des la barbatii mai in varsta decat la cei tineri.


Tipuri de incontinenta urinara si cauze


Tipurile obisnuite de incontinenta urinara includ:

  • incontinenta de stres

  • de urgenta

  • vezica hiperactiva

  • incontinenta de prea plin

  • incontinenta mixta


Incontinenta de urgenta


Incontinenta de urgenta este caracterizata prin nevoia urgenta de a urina si are ca si consecinte mici scurgeri necontrolate. De cele mai multe ori acest tip de incontinenta apare brusc si poate fi o urmare a sindromului vezicii hiperactive. Printre cauzele acestui sindrom putem enumera: slabirea muschilor pelvieni, infectiile urinare, deteriorarea nervilor sau greutatea corporala mare. De asemenea bauturile alcoolice si medicamentele ne pot afecta pe termen lung capacitatea de a controla vezica.


Incontinenta de stres


Incontinenta de stres se manifesta prin scurgeri urinare involuntare atunci cand vezica este supusa unei presiuni fizice. Exemple de astfel de eforturi sunt stranutul, tusea, ridicarea unor greutati sau efortul fizic in general. Aceste lucruri se intampla in principal din cauza slabirii muschilor pelvieni, cei care ar trebui sa se contracte pentru a tine sub control urina. Un risc crescut de a dezvolta acest tip de incontinenta il prezinta femeile care au nascut si barbatii care au suferit o operatie de prostata.


Incontinenta de prea plin


In acest caz vezica urinara nu este niciodata golita in totalitate, ceea ce duce la scurgeri treptate de cantitati mici de urina. De acest tip de incontinenta sunt afectate in general persoanele ce au suferit un atac vascular cerebral sau cele cu boli cronice cum ar fi diabetul si scleroza multipla. Prostata marita poate fi una una dintre cauzele incontinentei de prea plin in randul barbatilor.


Incontinenta mixta


Acest tip de incontinenta este de fapt o combinatie de mai multe probleme conexe care duc la pierderea capacitatii de a controla vezica. Se poate manifesta ca incontinenta de stres si cea de urgenta in acelasi timp.


Tratament si preventie


Tratamentul pentru incontinenta urinara difera de la caz la caz, in functie de cauzele ce o declanseaza. Acesta poate incepe cu schimbari ale stilului de viata, tratament medicamentos sau chiar interventii chirurgicale in cazurile mai grave.


Fiecare tratament conceput de medic este individual, ceea ce inseamna ca un anumit tratament aplicat unei persoane nu se va aplica si altei persoane cu acelasi tip de incontinenta. De cele mai multe ori preventia in incontinenta urinara ajuta dar nu garanteaza excluderea posibilitatie de aparitie.


Consultarea unui doctor este o conditie principala indiferent de cat de potrivit poate parea un anumit tratament.


Schimbari ale stilului de viata ca tratament si preventie


Uneori este nevoie doar de cateva schimbari in rutina zilnica pentru a imbunatati capacitatea de a controla vezica urinara. Aceste schimbari in stilul de viata includ in general exercitii de intarire a muschilor pelvieni (Exercitiile Kegel), o dieta imbunatatita in functie de nevoia fiecaruia si mici ajustari in programul zilnic. Printre acestea enumeram:


  • Golirea vezicii urinare inainte de orice activitate fizica pentru a evita presiunea si o eventuala scurgere. La fel cum planifici din timp exercitiile fizice asa trebuie sa procedezi si cu vezica ta pentru a o menaja.

  • Mergi la toaleta cu regularitate. Formeaza-ti un program de mers la toaleta si nu astepta sa fii impins de nevoie. Corpul tau se va invata asa si astfel vei evita neplacerile.

  • Mentine greutatea corporala in limitele normale. Mananaca sanatos si efectueaza exercitii fizice cat mai des. Kilogramele in plus pot afecta capacitatea de a controla vezica urinara prin presiunea exercitata pe aceasta.

  • Intareste cu regularitate muschii pelvieni cu ajutorul exercitiilor Kegel. Indiferent de sex ele ne pot ajuta daca sunt intelese si practicate corect.

  • Foloseste produse absorbante care pot retine eventualele scurgeri. Majoritatea produselor sunt discrete,se poarta pe sub haine si nu sunt sesizabile pentru ceilalti din jurul nostru. Astfel, riscul aparitiei petelor pe haine este minim atunci cand produsele sunt de calitate si potrivite nevoilor.

  • Nu ridica obiecte grele pentru a evita presiunea pe zona abdominala

  • Consuma cat mai multe fibre, fructe si legume,pentru a evita costipatia.

  • Incontinenta urinara este des intalnita dar nu si des tratata. Comparativ cu numarul de cazuri de incontinenta existent, putine persoane cauta ingrijire. Majoritatea persoanelor ce evita tratarea simptomelor se simt stanjeniti si deloc confortabili cu discutiile ce tin de astfel de probleme.


Incontinenta urinara la adulti este o problema la care exista solutii, insa informatiile si educarea indivizilor este fundamentala in procesul de solutionare. Accesul catre informatii corecte dar si livrarea lor intr-un mod corect ajuta foarte mult in a aborda si a intelege incontinenta urinara.

35 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page